FizioMama obravnava po carskem rezu

Carski rez, oz. bolje rečeno trebušni porod, je ena od možnosti rojstva otroka. Je porod. In tako kot pri vsakem porodu ne gre zgolj za „rojstvo zdravega otroka“. Pri porodu s carskim rezom pa ne smemo pozabiti, da je le-ta dokaj velik poseg v trebušno votlino.

bolje preprečevatiŽenska gre tudi po porodu s carskim rezom skozi fiziološke posledice nosečnosti in poroda. Od simfonije (ali zmešnjave) hormonov, preko krčenja maternice in tkiv trebušne stene. Tudi njeno medenično dno gre skozi proces vračanja v nenoseče stanje, dojke skozi proces vzpostavljanja dojenja…

A z eno pomembno dodatno postavko. Njeno telo je bilo tekom prehoda v materinstvo v spodnjem delu trebušne votline prerezano in zašito. Poleg fizioloških sprememb, ki jim je ženska podvržena po porodu, poleg prekinitve in ponovne približne združitve kože, podkožnih tkiv, mišic, žil, živcev ter stene maternice mora njeno telo predelati tudi vpliv anestezije in ponovno vzpostaviti vse funkcije, ki jih od telesa pričakujemo. Še posebej odvajanje seča in blata. In najpomembneje: dihanje.

carski rezCarski rez ne vpliva zgolj na maternico in kožo, zato ni dovolj posvetiti se ‘vozličkom’ in videzu trebuha. Carski rez vpliva na živčno-mišične in refleksne povezave celotne trebušne stene in medenične votline, od dihanja, preko gibanja, do odvajanja.

Obravnava po carskem rezu je veliko več kot zgolj „obravnava brazgotine“, zlasti zgolj z estetskega vidika. Tudi funkcionalna mobilizacija brazgotine za zmanjšanje ali preprečevanje vozličkov in zarastlin včasih ni dovolj. Ženska po carskem rezu si zasluži individualno, celostno in kakovostno rehabilitacijo.

po crZa ženske po carskem rezu FizioMama pripravim in izvajam individualni FizioMama paket po carskem rezu. Začneva lahko že po prihodu domov in delava skupaj vse do tja, ko so osebni cilji doseženi oz. ko je ženska sposobna za njihovo doseganje poskrbeti sama.

Osnovni FizioMama paket po carskem rezu vsebuje štiri obravnave, namenjene celostni rehabilitaciji telesa. Ženska se nauči tudi izvajati samomasažo trebušne stene. Sčasoma je glede na stanje smiselno vključiti tudi visceralno manipulacijo abdomna in rehabilitaciji pridružiti tudi obravnavo medeničnega dna.

Z obravnavo po carskem rezu lahko začneva že od prihoda domov, oziroma takrat, ko je ženska na tovrstno obravnavo pripravljena. Z masažo trebuha začneva, ko je rana zaceljena.

In kaj, če je od tvojega carskega reza minilo že več kot leto dni ali celo več? Nič zato. Trebušno steno in medenično votlino lahko rehabilitiramo kadarkoli. Učinki bodo opazni, čeprav doseženi nekoliko počasneje.

načrt unikatenNaj bo tvoja poporodna obravnava unikatna. Kot ti.

Izbiraj varno.

FizioMama | Domača stran

O meni, Cenik, Kontakt

prijava na pregled

       preponsko dihanje masaža trebuha nasveti pri zaprtju 1 zadrževanje poziva