Dojenje

Nekaj mojih idej na temo dojenja.

Ne domišljam si, da sem kompetentna za svetovanje o dojenju. Zato sodelujem z usposobljenimi strokovnjakinjami. 🙂

Sem pa kot Mama kompetentna za sprejemanje odločitev (o dojenju) in njihovo zagovarjanje. Še več. Za deljenje utrinkov, ki so nastali ob zame, kot Mamo, zahtevnih trenutkih.

Naj vam bodo v oporo, spodbudo, tolažbo.

Ta o zdravem, oz. pametnem dojenju sta mi posebej ljuba. Spomnim se, kako sem težko ostala osredotočena in mirna, ko mi je gospa zabičala, naj preneham dojiti. Uspela sem takrat izustiti, da se bom o dojenju svojega otroka odločala sama in da je oseba prestopila mejo svojih kompetenc. Nastala sta utrinka, ki povesta, kaj je res zdravo in res pametno. (Starost otroka je zame v tem kontekstu zanemarljivega pomena. V tem primeru ni šlo za pogovor ali izmenjavo mnenj o dojenju nasploh.)

zdravo dojenje pametno dojenje

Izzivi so zame včasih tudi mnenja ali vedenja strokovnjakov. Spodnji utrinek sem točno v tej obliki tudi izustila. Trenutek zmage zame kot Mamo in streznitve za sogovornika.

pri nadomestnem pediatruV teh okoliščinah sem dojela tudi, kdo je tisti, ki je strokovnjak. Spodnji utrinek sicer ni več le o dojenju, je pa v širokem kontekstu starševstva.

strokovno mnenjeZato, dragi iščoči starši, če je treba, preprosto rimo o dotiku preobrazimo v splošnejšo, a z enakim učinkom: ‘Bim-bam, nasvet stran. Če rečem ‘Ne’, pusti pri miru me.

Z ljubeznijo, FizioMama | Domača stran

prijava na pregled