1/ Šepetalka nožnicam – Terminologija vijug ženskega spolovila

Nekaj napotkov, kako z besedami vijugati po področju ženskega spolovila. Za potrebe te objave sem pripravila skico, ki kaže glavna področja ženskega spolovila, s katerimi se je vredno seznaniti.

šepetalka_zunanje spolovilo

Slika predstavlja žensko spolovilo, kot vanj gleda fizioterapevtka medeničnega dna, ginekolog ali babica med pregledom. Od zgoraj (na vrhu) je sramnica, koža pa je pokrita s sramnimi dlakami. Od spodaj je medritnična guba in trtica, na levi in desni strani bi bila razprta stegna.

 šepetalka_zunanje spolovilo_barve

Če pogledamo od zgoraj, je prva opisana struktura ‘kapuca klitorisa’. Pomembno je, da vemo, da ima glava klitorisa pokrivalo, ki mu pravimo kapuca (angleško hood of clitoris), ki je sestavni del tega mogočnega organa. Oblika ‘kapuce’ ni standardna. Tudi vaginalni porod jo lahko spremeni.

Pod ‘kapuco’ se bolj ali manj skriva glavica klitorisa. Ne, kljub temu, da smo se verjetno tako celo učili v šoli, klitoris je bistveno večji kot le vidni ‘fižolček’, ki si prav tako zasluži pozornost. A klitoris je veliko več, kot le njegova glavica. Ker se vijuge klitorisa vijugajo unikatno pri vsaki ženski je zelo dobro, da vsaka svoj klitoris in njegovo delovanje odkrije brez primerjav z anatomskimi slikami in drugimi ženskami. Včasih se klitorični odziv spremeni v nosečnosti ali po porodu. Daj si čas, da svoj klitoris in razsežnost njegovega delovanja po porodu znova odkriješ.

Pod klitorisom imamo prvo izvodilo, ki ga spoznavamo v „Vijugah“ – izvodilo sečnice. Oblika izvodila sečnice se lahko spremeni po nosečnosti, tudi vaginalni porod jo lahko preoblikuje. Ko spoznavaš svoje poporodne vijuge, bodi pozorna na obliko izvodila sečnice in tkiva, ki ga obdajajo.

V sredini ženskega spolovila je vhod v nožnico. Vaginalni porod je zanjo velik izziv, je pa tudi ena od funkcij, ki je nožnici zaupana. Z drugimi besedami: za katero je nožnica ustvarjena. Vaginalni porod nožnico raztegne, lahko spremeni videz vhoda vanjo. Morebitne porodne poškodbe v tem predelu prav tako pustijo svoj pečat.

Spodnje izvodilo, anus, je izvodilo zadnje črevesne vijuge. Med anusom in zadnjo steno nožnice je področje, ki ga imenujemo presredek. Presredek je prav tako unikatno področje ženskega telesa, njegov videz pa je skoraj gotovo spremenjen z vaginalnim porodom. Tudi anus ni imun za vplive vaginalnega poroda, tako, da je tudi vanj dobro usmeriti svoj poporodni pogled.

Zgoraj našteta izvodila obdajajo ustnice: notranje – tiste, ki so bližje izvodilom – in zunanje, ki jih pokriva koža in (pogosto) sramne dlake. Oblika sramnih ustnic, tako notranjih kot zunanjih in razmerje med njimi, je vsaki ženski lastna, unikatna in neponovljiva, tako kot njen prstni odtis. Kako pogosto se sprašuješ, ali je tvoj prstni odtis v redu? Kako pogosto ga primerjaš s prstnim odtisom koga drugega? Bi drugačen prstni odtis tebi zagotovil boljšo funkcijo? Enako naj bo z ustnicami, ki oblikujejo tvoje zunanje spolovilo. Tudi sramne ustnice se spreminjajo v nosečnosti in po vaginalnem porodu. Spoznaj njihovo novo obliko, razmerje med njimi ter njihov odziv na dotik. Tudi ta je lahko spremenjen.

Panel 4, the great wall of vagina

Fotografija, objavljena z dovoljenjem avtorja, z naslovom: The Great Wall of Vagina, Panel 4 of 10 by Jamie McCartney je del projekta The Great Wall of Vagina. Sledite mu lahko na Instagramu: @thegreatwallofvagina.

Seveda je zapisano le osnova osnov. Je podlaga za opazovanje tvoje unikatnosti in opisovanje sprememb, tudi v pogovorih z zdravnico in/ali fizioterapevtko medeničnega dna.

Izbiraj varno. Z ljubeznijo, FizioMama | Domača stran

prijava na pregled