Masaža presredka v nosečnosti

Masaža presredka v nosečnosti – modna muha, nuja ali informirana (ne)izbira?

masaža presredkaKo sem pisala diplomo, sem raziskovala metode in tehnike, ki pomagajo preprečevati poškodbe presredka (v resnici sem mislila spolovila) med porodom. Med intervencijami, ki so bile najmočneje podprte z dokazi, je prednjačila masaža presredka, saj je imela neizpodbitni dokaz Cochrane review. Glavne točke predstavlja tale plonkec.

Ob zaključki diplomskega dela, tekom priprav na zagovor pa sem vse bolj videla sivine, ki na prvi pogled niso opazne; začela sem sumiti, da imajo raziskave na ljudeh več spremenljivk in dejavnikov vpliva, kot jih v študijah avtorji opsujejo, in tako zaključki le niso tako enoznačni.

Tekom navdušenih fizioterapevtskih začetkov in padcev, ob neizprosni realnosti lastnih omejitev in vaših zaupnih zgodb, pa sem spoznala, da N = 1. Čeprav bi tudi jaz včasih raje videla, da ne drži. Zato sem začela še bolj aktivno zagovarjati osebno obravnavo in ne splošne nasvete, ve mi pa vsak dan znova dokazujete, da je to pot, ki jo jaz najsrčneje hodim.

Anna, k masaži presredka, lepo prosimo!

Seveda, saj je to tema te objave, itak! Vem, da bi bilo najenostavneje, če bi rekla, da imam skrivnostni postopek, z skrivnostnim medijem, dostopnim le preko mene in vam ga z veseljem v nekaj klikih zaupam. A ni tako enostavno, čeprav – res sem poizkušala. Ugotovila sem, da prav in narobe ne obstajata. Ugotovila sem, da mišice medeničnega dna niso edina komponenta, ki potrebuje pozornost in da razteg ni edina komponenta njihovega delovanja, ki jo je pametno v pripravi na porod zagotoviti in vaditi. Vsakokrat presenečena opazim, da so brazgotine lahko pomemben izziv ali pa najbolj neproblematičen del spolovila – odvisno bolj od tega, kakšno zgodbo nosijo in ne nujno od tega, katero stopnjo so dosegle.

Torej, k bistvu. Masaža presredka v nosečnosti? Ne vem, odvisno, mogoče. Če da, po posvetu s fizioterapevtko, saj ni enega postopka, ki odgovarja vsem. Definitivno pa ob uporabi neoporečnega lubrikanta – tukaj res imam favorita.

Priprava presredka / medeničnega dna na porod? Da, definitivno! Individualna obravnava, specifični cilji in z upoštevanjem tvoje zastavljene poti.

Zaupanja vreden nasvet? Odloči se za pregled!prijava na pregled