Pomen sprostitve medeničnega dna

Tako močno se koncentriramo na kegle in stiskanje mišic medeničnega dna, da pozabljamo, da za dobro, pravilno in za nas optimalno delovanje se morajo mišice tudi sprostiti.

sprostitev MMDSprostitev mišic medeničnega dna je ključna za mnogo dejavnosti, ki jih izvajamo dnevno, in zagotavlja zdravje medeničnega dna. Sprostitev potrebujemo med drugim za vse dejavnosti, ki jih našteva plonkec zraven. Torej za: vse tipe izločanja (uriniranje, menstruacijo in popolno, neboleče odvajanje blata in vaginalno rojstvo), penetrativno spolnost in aktivnosti, ki so učinkovitejše, ko je začetni položaj sproščena, odzivna mišica. Sem sodijo: kontinenca ob teku, skakanju, plesu, dvigovanju, stabilizacija ob obremenitvi, izolirana vadba za povečanje mišičnega premera.

Sprostitev, čeprav se zdi nasprotno, je zavestna komponenta vadbene komponente rehabilitacije medeničnega dna in se je lahko naučimo. Kar pa ne pomeni, da sprostitev pomeni razteg!

Že velja, da se včasih ob sprostitvi mišice medeničnega dna morajo tudi raztegniti (in to je tudi ena od komponent obravnave, ki jo nudim), a sam razteg ne pomeni nujno sočasne sprostitve (in pogosto pomeni ravno nasprotno). Zato z rokami ne širimo medeničnega dna med aktivno fazo poroda, razen, če so jasni indici za to in smo z manevrom učinkoviti, zato globok sumo počep ne bo rešil tvojega prolapsa, niti te pripravil na lahek iztis, če raztegu ne sledi sprostitev.

Anna, kaj? Da, so izjeme, ki vse to dogajanje čutijo in obvladajo na prvo prebrano besedo. Za vse pa je na voljo pregled medeničnega dna, ki objektivno oceni, kako se imajo tvoje mišice medeničnega dna, kako natančno, učinkovito in koordinirano z njimi upravljaš in kako se čutijo vse te zapisane nianse.

Zaupanja vreden nasvet? Odloči se za pregled!

prijava na pregled