3 sprostitvene vaje

Tako močno se koncentriramo na raztezanje mišic medeničnega dna, da pozabljamo, da razteg ni enako sprostitev. In tudi obratno ni.

3 razteznePisala sem že o pomenu sprostitve mišic medeničnega dna, saj je ključna za mnogo dejavnosti, ki jih izvajamo dnevno. Dodatno, sprostitev MMD zagotavlja zdravje medeničnega dna. Zelo pogosto namreč stanja kot so: inkontinenca (torej nehoteno uhajanje urina in/ali blata), prolaps oz. zdrs organov (naj bo to: cistokela, rektokela ali zdrs danke – rektalni prolaps) in seveda zaprtje ter nepopolno praznjenje mehurja in črevesja, povežemo s prekomerno napetimi oz. prav nesproščenimi mišicami medeničnega dna.

Vem, kako nenavadno (ali nelogično) se sliši, ampak dejansko je res – prekomerna napetost mišic ter posledično njihova nesproščenost (in z njo povezana neraztegljivost) pogosto pripomore k nastanku in obstanku zgoraj omenjenih težav. In bolečin v spolnosti, zaradi narobe razumljene superčvrste nožnice. Ali drugih vzrokov.

Čeprav radi krivimo MMD so one same skoraj vedno nedolžni poročevalec in ne samostojni dejavnik težave. Odkrivanje, kaj k napetosti prispeva, je ključno za uspešno odpravljanje težave.

Anna, hočeš reči, da bo nekaj razteznih vaj ženske (in moške) rešilo zaprtja, inkontinence in prolapsa? Ne, seveda ne! Čeprav, mar ne bi bilo lepo?! Hočem reči, da je smiselno oceniti, kaj v tvojem medeničnem dnu prispeva k tvoji težavi in to nasloviti. Nato ustvariti pogoje za kar se da optimalno delovanje mišic medeničnega dna in vzdrževati to, kar ti pomaga k doseganju ciljev in h kakovosti življenja. Že zdaj. Takoj. Iz obravnave v obravnavo. Vztrajno, zavestno, specifično.

Tri raztezne vaje? Seveda. A ni ključ položaj, niti ni ključni razteg. Ključ je povezava sprostitve in raztega, dinamičnosti in pasivnosti v razmerjih, ki jih ti potrebuješ.

Zaupanja vreden nasvet? Odloči se za pregled!prijava na pregled