Ali se (obporodni*) fizioterapevti ‘spoznamo’ na babištvo?

Spoznamo se dovolj, da smo enakovredni člani obporodnega tima, saj na porod, fiziologijo in sploh žensko telo gledamo iz izhodiščnega kota fiziološkega zdravljenja (kot pove naziv poslanstva, ki ga imamo).

Kako sem prišla do tega zaključka?

Fizioterapevti se ne spoznamo na procedure, zahteve in postopke, ki so lastne babiški stroki. Razen tega, da stegnemo roke in čakamo, da vanje novorojenček ‘pade’, ne bi znali asistirati pri porodu, če ga gledamo – pardon izrazu – ‘od spodaj‘.

‘Prvovrstno’ se spoznamo na fiziologijo mišic, sprostitve, regeneracije in napora, na optimizacijo izida z zavzemanjem optimalnejših položajev, na mišično funkcijo, strukturo, mišično-kostno-vezivne povezave. Na telo in njegove procese, skratka. Na odnose v njem.

Enakovredno, kot drugi zdravstveni delavci, lahko pomagamo pri podpori fiziološkemu dogajanju v telesu, kar porod je, hkrati pa lahko z metodami in tehnikami lastnimi stroki, iz katere izhajamo, pomagamo lajšati, preprečevati ali reševati morebitne zaplete. Ne (le) iz intuitivnega temveč tudi iz empiričnega, z dokazi podprtega, na fiziologiji osnovanega znanja. Ne da bi prevzemali ali omejevali vloge babic ali obporodnih spremljevalk, lahko le-te podpiramo, jim pomagamo, da so skupni izidi najboljši možni.

Zato moje proučevanje ‘babiških’ tematik, iskanje skupnih tal in možnosti, da bi tehnike in metode, ki se šele intuitivno prenašajo v obporodno (ki je – in prav je tako – domena babic) umestili v znan, fiziološki okvir.

Po mojem mnenju in na podlagi izkušenj je tesno sodelovanje babic s fizioterapevti v obporodni oskrbi potrebno, saj drugi drugim ne ‘jemljemo kruha’ in ‘ne hodimo v zelje’. En sam pač ne more znati vsega; pa tudi če zna, včasih vsega sam ne zmore postoriti.

Spoštovana kolegica, že sodeluješ z izbrano fizioterapevtko zdravja žensk? Jo vključuješ o obravnavo ‘svojih’ žensk? Veš na katerih področjih tebe in tvoje delo lahko podpre?

Draga nosečnica, mlada mamica, ali imaš svojo fizioterapevtko? Veš kdaj in zakaj se nanjo obrniti?

Izbiraj varno, FizioMama | Domača stran

prijava na pregled

*Širše in ‘uradno’ področje dela se imenuje fizioterapija zdravja žensk

ps. FizioMamino ramišljanje o vadbi mišic medeničnega dna in povzetek diplome.

kaj vprašati fizio med dna