Ko informacija škoduje

Osebno sem za čim večjo informiranost; svojo družino, prijatelje in osebe, ki le bežno pridejo v stik z mano, spodbujam k iskanju zadovoljujočih in prepričljivih odgovorov, raziskovanju, razmišljanju o prebranem / slišanem in postavljanju vprašanj. Srčno verjamem, da je informirana izbira pravica in dolžnost vsakega posameznika. Še posebej starša, kadar gre za odločitve, ki vplivajo na otroke in začne se že v času nosečnosti.

Že nekaj časa opažam v medijskem prostoru trend kvazi informiranosti. Ste že brali / slišali o pomenu Keglovih vaj, masaži presredka v nosečnost, hendlingu dojenčkov v sto in eni podobi?

Zdi se mi, da o nosečnosti, porodu, poporodnem obdobju in razvoju otroka svetujejo vsi povprek od, razumljivo, prijateljic, tašč in starih tet, do takšnih in drugačnih internetnih posvetovalnic, pa še vse vzgojiteljice, učiteljice, vaditeljice, knjižničarke… Vsi, samo strokovnjaki za specifično področje ne. Pravilno si mislim, saj zaradi odgovornosti, ki jo nosijo, nasvetov ne dajejo preko interneta.

In čeprav je res, da je vsaka ženska lahko strokovnjakinja za nosečnost in porod, imam občutek, da smo priča nekemu trendu, ko bolj ko je kaj v zvezi z nosečnostjo, porodom in otrokom privlačno opisano, bolj estetske slike spremljajo tovrstne objave, več čustvene reakcije zahtevajo, bolj je avtor/-ica uspešen/-a. A v čem zares?

Hoče se mi zakričati: Ne nasedajte!

Vzemite podatek in sprašujte: kakšni dokazi obstajajo za tvojo trditev? Kako naj to točneje zgleda? Kje to lahko preverim? Zakaj mi to svetuješ? S kom se naj o tem pogovorim bolj podrobno? Če vas odgovor prepriča, prav, če ne, raziskujte naprej. Postavljajte vprašanja – ključi do vrat znanja so.

  • Kakšna je zasnova programa telesne dejavnosti za nosečnico, mamico po porodu, novorojenčka, dojenčka, malčka? Zakaj naj bi bila zanj priporočljiva? Kako specifičen je program?
  • Kdo izbrano dejavnost izvaja? Kakšna je njegova usposobljenost in (strokovna) odgovornost?
  • Je nasvet tipa: na splošno, priporoča se, dobro je, po možnosti opremljeni s čitljivimi, lepo oblikovanimi in z obdelanimi slikami, podkrepljenimi z internetnimi objavami? Kaj naj bi s tem pridobila? Ali kaj tvegam?
  • Se s tovrstnimi zadevami ukvarja kdo od zdravstvenih profilov? Kdo primarno? Kakšno je stališče te stroke?

Uspešnega iskanja rešitev in le varnih izbir vam želim!

prijava na pregled

FizioMama - kartica 1   FizioMama - kartica 3

ps. Za navedene in druge teme, ki vas zanimajo, se obrnite na usposobljenega fizioterapevta. Za več informacij o napisanem sem vam na voljo: info@fiziomama.si in na FizioMaminih urah.

pps. FizioMamino razmišljanje o Telesnem jazu in gradnikih telesne funkcije in o ‘Krivcu‘.

FizioMama | Domača stran