Vadba mišic medeničnega dna (VMMD)

Vadba mišic medeničnega dna (VMMD), ni enako (kaj šele isto) kot ‘keglove vaje’.

VMMD ni (le) stiskanje mišic, sploh pa ne po paradigmi, ki jo je zapisal Kegel.

Okrepljene, čvrste mišice ni isto kot toge oz. neraztegljive mišice in raztegnjene oz. ohlapne mišice ni isto kot elastične, raztegljive mišice. Trenirane, čvrste mišice so elastične in šibke mišice so največkrat tudi toge.

mmd zaveznik

Včasih, ko se preveč ‘sprehajam’ po blogih in vlogih ter drugih spletnih virih, se mi hoče zakričati: ‘Nehajte obsojati in sramotiti mišice medeničnega dna. Ne mečite slabe luči na VMMD, če je ne poznate’. Raje odpravimo neznanje, nerazumevanje in nezmožnost sodelovanja. Ker so mišice medeničnega dna popolne. Še zlasti, če so (pravilno) trenirane in zdrave.

athlete and her birth

Kaj svetovati glede VMMD? Kateri program in režim izbrati? Katerega avtorja postaviti na piedestal, saj je povedal prav? Seveda obstajajo priporočila, tudi fizioterapevtska stroka jih ima, a nanje gledam kot na vodilo, smerokaz, kam želimo iti oz. priti. In jih vedno umestim v osebni kontekst telesnega jaza ženske, ki je pred mano. Priporočila priporočajo, a pomembneje je VMMD izvajati pravilno. Boljša je ena sama pravilna ponovitev, kot nepravilna izvedba priporočenega režima in to trikrat na dan. Ker nepravilna vadba vodi le v nestabilnost in neravnovesje. Z drugimi besedami: v odsotnost funkcije in nepravilno delovanje.

moje telo

Če rečem: ‘Iztegni roko’, ali sem lahko prepričana, ga jo boš predse, do končnega obsega in ne vstran do polovičnega? In že pri roki, ki je ‘končni del telesa’ zna drugačno razumevanje povedanega povzročati težave, kaj šele pri povezovalnem, sredinskem, ki je hkrati opora in vrata v svet? Ne, ni navodil, ni programa, ki ga je varno in smiselno napisati ‘za vse’. FizioMamino razmišljanje je, da je nujno razumeti kaj in kako delaš ter zakaj, in da to dosežemo, se potrebujemo srečati. S fizioterapevtom. Ker je to profil, ki razume fiziologijo in funkcionalno anatomijo.

ft in telesni jaz

Pa povej nam, če veš, a ne? Nujno je razumevanje, da so mišice medeničnega dna (MMD) ena od sten hiše, ki jo z drugih strani gradijo trebušne mišice, hrbtenica in hrbtne mišice ter diafragma, torej glavna dihalna mišica, od zgoraj. Pa še v valu akcij – reakcij so z nogami in rokami, čeprav se tudi tega vpliva ne zavedamo vedno in povsod. In te zgodbe o športnicah, da je bilo vse tako, kot mora biti, a se MMD niso sprostile in niso dovolile vaginalnega poroda? Nisem bila zraven, ne vem, na besedo drugim po bitki pa verjamem le anekdotično. In ponovim: čvrste mišice medeničnega dna ne pomenijo togosti in neraztegljivosti, a prav nasprotno: odzivnost, razteznost in sodelovanje. Šibke ali raztegnjene mišice pa ne pomenijo voljnih in raztegljivih mišic, ki se lahko in varno podaljšujejo, ko so podane pritisku. In, da bo zmeda še večja: napete mišice ne pomenijo nujno moči in kontrole, kakor sproščene ne odsotnosti upravljanja z njimi.

Imaš že svojo fizioterapevtko? Začniva sodelovati.

   prijava na pregled

Izbiraj varno. Z ljubeznijo, FizioMama | Domača stran

hitre povezave

ps. FizioMamino razmišljanje o MMD in porodu, Telesnih gradnikih funkcije in ‘Krivcu‘, o tem, ali se obporodni fizioterapevti ‘spoznamo’ na babištvo ter pozvetek diplome.

izbira - fb